pondelok 3. augusta 2015

Nezabudnuteľná Dalmácia...

Dalmácia sa rozprestiera medzi Zadarom na severe a polostrovom Pelješac na juhu. Je rozdelená na severnú, strednú a južnú Dalmáciu. Každá z týchto častí má svoje výhody. V severnej to môže byť kratšia dojazdová vzdialenosť zo Slovenska alebo prítomnosť jedinečného Zadaru či niekoľkých národných parkov, v strednej sa nachádza hojne navštevovaná Omišská a Makarská riviéra so svojimi obľúbenými letoviskami a južna Dalmácia láka jedinečnou prírodou polostrova Pelješac, na ktorého začiatku nás uchvátia mohutné hradby mestečka Ston.


História, príroda a zábava v Dalmácii

Dalmácia, pre ktorú je charakteristická krištáľovo čistá voda, tisíce ostrovov, skryté zátoky, kamienkové pláže i hornaté vnútrozemie, patrí v lete k najnavštevovanejším oblastiam Chorvátska. V Dalmácii sa nachádza mnoho jedinečných historických miest, napr. so zachovalou benátskou, grécku, rímsku či rakúsko-uhorskú architektúrou. Okrem prírodných krás a historických pamiatok si môžete vychutnať bujný nočný život, vynikajúcu dalmatínsku kuchyňu i víno.


Ideálny čas pre cestovanie

Ideálnou dobou pre cestovanie je tu jún a september, kedy ešte nie sú teploty tak vysoké, ceny sú prijateľnejšie a pláže i letoviska nie sú preľudnené. Ak máte radšej pokoj, teploty nižšie ako tropické a dovolenku doplnenú o fakultatívne výlety, vyberte si dovolenku v druhej polovici júna alebo prvej polovici septembra.

Dalmatínska kuchyňa

Ak sa Vám počas dovolenky v Chorvátsku naskytne príležitosť ochutnať niektoré z tradičných dalmatínskych jedál, rozhodne neváhajte, nebudete ľutovať. Medzi tradičné dalmatínske jedlá patrí napr. Pašticada (dusené hovädzie), crni rizoto (rizoto zafarbené sépiovým farbivom) či brudet (dusené ryby). V Dalmácii sa používa veľa olivového oleja, cesnaku a petržlenovej vňate.
Jedným z tradičných produktov je tiež údená šunka, ktorá veľmi pripomína talianske prosciutto. Rozdiel je len v tom, že dalmatínska šunka je okrem sušenia ešte vyúdené. Chutí naozaj skvele!